Et julebarnEt julebarn

Er det virkelig sandt, at du har fødselsdag juleaften?

Ja jeg kom i stedet for julegåsen.

Hvordan skal det forstås?

Min mor syntes lige pludseligt, at der var andet end julespænding i luften midt på juleaftensdag. Så hun lod sig indskrive på den lokale fødeklinik, hvor jeg så ankom med skrig og skrål lige ved spisetid. Hele familien blev selvfølgelig tilkaldt for at beundre vidunderet, og man kan tænke sig, at det tog lang tid, for familien har siden skoset mig for, at jeg var skyld i, at de måtte forsage gåsen. Der var endda så stor opmærksomhed på fødsler juleaften, at Aalborg Stiftstidende en af de følgende dage bragte et billede af julebarnet på forsiden. Det skal hertil bemærkes, at billedet var placeret mellem så store begivenheder som den kongelige ankomst til Trend, en togafsporing ved Hobro og et rovmord.

Jamen er det ikke træls at holde fødselsdag på en dag, hvor alle har travlt med juleforberedelserne?

Som barn kunne man selvfølgelig ikke samle sin klasse til fødselsdagsfest, men det kunne man jo bare gøre en dag først i januar, når gassen var gået lidt af juleballonen. Så var alle kommet lidt ned på jorden igen og var klar til at hygge med fødselsdagsbarnet. Og hele min familie havde jo fri og var sammen på min fødselsdag!

Alle andre får gaver både til jul og fødselsdag. Bliver du så ikke snydt, når du kun får den ene dag?

Nej, min familie har altid givet fødselsdagsgaver først på dagen. Det var måske taktisk velvalgt, for så var man som barn mere afslappet, når et antal pakker allerede var lukket op.

Man kunne fristes til at tro, at du fik én støvle om morgenen og så den anden om aftenen.

Nej jeg tror tværtimod, at familien mente, at jeg ikke skulle mangle i forhold til andre, der havde 2 fester om året. Og så var der jo også den mulighed, at man kunne slå fødselsdagsgaver og julegaver sammen, så der kunne gives meget større gaver. Så det var slet ikke så tosset.

Hvad så da du blev voksen?

Jeg skal da gerne indrømme, at da jeg blev voksen, kom jeg i venners lag til at sige, at der til min 40 års fødselsdag jo nok ikke ville komme gæster på selve dagen. Men knap havde jeg nævnt det, før der i kulissen blev planlagt fødselsdagssammenkomst på juleaftensdag. Så da jeg vågnede på den 24., lød der sang og musik fra kælderen. Da jeg kom derned, var der den største samling af Luciabrude, jeg nogensinde havde set. Alle var måske ikke som Luciabrude er flest, men de var alle iklædt det obligatoriske Luicadress. Dresset var måske ikke købt som sådant, idet der kunne anes både duge og lagner iblandt forklædningerne. Der var mænd og koner i alle størrelser og med alle former for kranse i håret med lys. Der var udtjente adventskranse med lagkagelys eller store bloklys. Siden den dag har der været tradition for, at der kommer fødselsdagsgæster til morgenmad juleaftensdag. Så jeg kan sige dig, jeg lider ingen nød!

Henning Clausen, Julen 2013.

 

 

Et julebarn